lördag 17 mars 2012

Om kommunisternas inställning till polisen

För alla kommunister är polisen en del av borgarstatens ryggrad, dess väpnade styrkor. Polisens verksamhet syftar ytterst och främst till att försvara den rådande ordningen och därmed privategendomen. Dessa enkla sanningar snappar vem som helst upp som har läst Kommunistiska Manifestet och tagit det på allvar så det kan man väl lämna därhän.

En fråga som hänger samman med frågan ovan är om det är lämpligt att odla polishat?

Varje person som under långa perioder i sitt liv har ont pengar kommer förr eller senare komma i "klammeri med rättvisan" och drabbas av böter eller liknande. Om man är deprimerad, utblottad och missnöjd med samhället kan det hända att man slår någon på käften eller kör lite tokigt med någons annans eller sin egen bil (ja det är förkastligt men det är en annan fråga). Då kommer genast polisen och gör det hela ännu värre genom att se till att man får böter som salt i såren. Jag har själv under hela mitt liv haft ont om pengar och de böter jag har fått har gångat mitt polishat med 10. Men efter en period går det över och man är bara allmänt arg över deras arrogans och minnena som svider. Om man skall våga sig på att prata om samhället så kan man förmoda att de flesta trasproletärer hatar polisen, dessutom hatar nog stora delar av de lägre skikten av proletariatet polisen. De flesta inom dessa grupper har förmodligen stött på polisen på någon fotbollsmatch eller så har man själv, någon anhörig eller bekant fått smaka på arrogans och batong. I dessa grupper finns det inget större motstånd mot att odla polishat men hur är det till med andra delar av samhället?

Många proletärer som jag själv, som sköter sitt jobb och åker tunnelbana fram och tillbaka mellan jobbet och hemmet längs samma spår varje dag, har normalt sett ingen kontakt med polisen. Man äter sin gröt och åker på sin semester och om man kontaktar polisen kan de faktiskt vara till hjälp. Om någon ligger utslagen på gatan eller försöker bryta sig in i bilar på parkeringen är det skönt att man kan ringa till någon som säger att de skall ta en titt på det. Ibland kan de göra stor nytta och räddar någon från att bli ihjälslagen av en eller annan svartsjuk dåre. Ja visst gör polisen bra saker. Det absurt och löjligt att inte säga det. Det krympande men fortfarande stora mellanskiktet av proletärer som jag själv tillhör är kanske skeptiska men hatar inte polisen och de tycker det är helt sjukt att spy hat över dem. Överskiktet av proletariatet och småbourgeoisien, halvproletariatet behöver vi kanske inte nämna eftersom kommunisterna inte främst bör rikta sig till dem. 

Vi kommunister vet att det behövs folk som håller ordning så länge det finns klasser i samhället. Det självklara, som de allra flesta i Sverige är helt främmande för, är att proletariatet självt organiserar en milis i sina egna bostadsområden. För att de skall bli någon grundläggande förändring i det här landet måste proletaritet bit för bit krossa den den borgerliga statsapparaten och bygga upp arbetarkommuner som organiserar sin egen milis som håller ordning. Milisen som måste bestå av personer som är utsedda av arbetarkommunen och känner folket i området och direkt ansvariga inför dem. Är det någon som kan se fördelarna med detta?

Avslutningsvis. Huvudanledningen till att vi inte i propagandan eller agitationen bör sprida polishat är att vi i dagsläget framstår som oseriösa inför stora delar av proletariatet. Tendensen blir gärna att man kastar skit på marionetterna och att man glömmer vem som tvingar dem att dansa. Man måste känna av stämningsläget hos klassen. Självklart skall man fördöma dem och avslöja och förklara deras roll men om man använder ett trasproletärt språkbruk, "snuten" hit och dit, öser ut agg kommer alltför många ta oss för oseriösa. Syftet med att vara försiktig med detta är inte att vi skall sprida illusioner om polisen utan tvärt om att dra allt fler med oss för att krossa borgarstaten. 
Söderhamnaren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar