torsdag 5 april 2012

Skärtorsdagens Marx

Här kommer ett litet citat från Marx som är värt att begrunda, speciellt punkt fyra är en fråga som många förbigår. Revolutionen skapar i viss utsträckning även revolutionären och det människomaterial som är förmöget att föra revolutionen vidare. Jag ska inte snacka för mycket utan låta citatet tala för sig själv, men jag hoppas det kan föra med sig en intressant diskussion i kommentarsfältet...

"Den historieuppfattning, som vi här utvecklat, ger oss följande slutresultat: 1. I utvecklingen av produktionskrafterna inträder ett stadium, på vilket produktionskrafter och kommunikationsmedel framkallas, som under de bestående förhållandena bara åstadkommer ofärd och som inte längre är produktions- utan destruktionskrafter (maskiner och pengar). Detta får till följd att en klass framträder, en klass som har att bära samhällets hela tyngd utan att njuta dess frukter, en klass som därigenom att den är utestängd från samhället kommer i den skarpaste motsättning till alla andra klasser; en klass som utgör majoriteten av alla samhällsmedlemmar och från vilken medvetandet om att en genomgripande revolution är nödvändig, det kommunistiska medvetandet, utgår (detta medvetande kan naturligtvis också medlemmar från andra klasser bilda sig vid åsynen av den ifrågavarande klassens ställning). 2. De betingelser, som möjliggör att vissa produktionskrafter kan användas, är också betingelser för en bestämd samhällsklass' herravälde. Klassens sociala makt - grundad på dessa egendomar - har i den rådande statsformen sitt praktiskt-idealistiska uttryck. Därför riktar sig varje revolutionär kamp mot en klass, nämligen mot den som har makten. 3. Medan alla hittillsvarande revolutioner lämnat verksamheten utan avseende och endast resulterat i en ny distribution av verksamheten, en ny arbetsfördelning för andra människor, så riktar sig den kommunistiska revolutionen mot själva den hittillsvarande arten av verksamhet, och den avskaffar arbetet och alla klassers herravälde i och med att den avskaffar själva klasserna, vilket kan ske emedan revolutionen utförs av den klass som i samhället inte längre gäller för att vara en klass, inte accepteras som klass. Redan detta förhållande är ett uttryck för den begynnande upplösningen av alla klasser, nationaliteter o.s.v. inom det nuvarande samhället. 4. Såväl för att detta kommunistiska medvetande skall få spridning bland massorna som för förverkligandet av själva saken måste människomassorna förändras och förändras på ett sådant sätt, som bara kan ske genom en praktisk utveckling, en revolution. Denna revolution är alltså inte bara nödvändig därför att den härskande klassen inte kan störtas på något annat sätt utan också därför att den klass som störtar den bara genom en revolution kan få allt det gamla träcket från halsen och bli kapabel att bygga ett nytt samhälle från grunden."
  Roger

10 kommentarer:

  1. Klockrent! Viktigt och som sagt, ofta förbisett. Klass mot klass

    SvaraRadera
  2. Hur tycker du vi skall komma igång med en revolution? Vi måste ju ha arbetarklassens stöd. Hur får vi det?

    SvaraRadera
  3. Vad menar du med arbetarkommun?

    SvaraRadera
  4. utmärkt! Folket är nedtryckt och behöver revolution. Säg till folket vad de måste höra inte bara vad som de gillar. Danne

    SvaraRadera
  5. Sorry... citatet är hämtat ur Den tyska ideologin.

    Hur ska vi få stöd... ja, där har vi tiotusenkronorsfrågan. Svårt att svara på i ett svarsfält, men man har ju lite idéer. Gå till de skikt ur klassen som har närmst till en revolutionär ståndpunkt; mobilisera, politisera och organisera dem i verkligt revolutionär kamp; Mobilisera andra skikt till stöd för deras kamp och dra in även dem i kampen så mycket det går (kanske även delar av de intellektuella och småbourgeoisien). Bygg parallell proletär statsmakt som kan ersätta den borgerliga ordningen genom att slå ut den borgerliga statsmakten, framförallt dess våldsapparat. Varje förort bör förhoppningsvis bli No Go-areas för svensk polis och deras hantlangare... En arbetarkommun är just arbetarnas parallella statsmakt, eller det var det som var tanken en gång i tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. men det är ju sossarnas lokalklubbar!!! tänker ni / du inte på att det kan blandas ihopa?

      Radera
    2. Det är mycket möjligt att vissa kommer att tycka det är konstigt och blanda ihop sakerna, men det är den revolutionära arbetarrörelsens begrepp som likt den röda fanan tyvärr besudlas av socialdemokratin. Även det gamla SKP försökte återerövra begreppet och i flera städer på 30-talet fanns det tre konkurrerande arbetarkommuner.

      Radera
    3. "i verkligt revolutionär kamp", vad menar du med det? Kan du ge 7 exempel på "verkligt revolutionär kamp"?

      Radera
    4. Jag håller med om att det var dåligt formulerat, var både lite drucken och satt mitt i kollektivtrafiken när jag svarade. Jag svarade också lite snarstucket pga att jag tycker frågan som ställdes är för stor för en diskussion i ett kommentatorfält, plus att jag upplevde frågan lite som "goddag yxskaft" i förhållande till citatet.

      Varför just sju? Nej, jag kommer inte att sitta och rabbla exempel. Grundfrågan kommer jag återkomma till i senare inlägg.

      Radera